Leeskring en Verslagen |
Leeskring
De tweede bespreking van Moedermelk van Nora Ikstena o.l.v. Barbara van Hofslot is op dinsdag 10 december a.s. om 14.00 uur in de bibliotheek.
ATTENTIE!
Er is het vriendelijke verzoek om uw eigen kop/beker mee te nemen, aangezien de bibliotheek geen bekertjes meer levert voor koffie of /thee.
De verslagen van onze bijeenkomsten seizoen 2024 - 2025 zullen hier vermeld worden.
Kunstuitstapje naar Leeuwarden.
Op 22 mei stapten 7 leden in de trein om de tentoonstelling “Porseleinkoorts in de 18e eeuw “ in het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden te bezoeken.
Nadat ieder het station in Leeuwarden had verlaten ( het scannen van de kaartjes werkte wat traag ) liepen we na een kop koffie gedronken te hebben, naar het museum.
De tentoonstelling biedt een heel kleurrijke verscheidenheid aan vazen, borden, alsmede een tiental levensgrote dieren. De meeste artikelen zijn gemaakt in de Meissen porseleinfabriek in Duitsland en de Franse fabriek in Sèvres.
Na het museumbezoek werden nog enkele boetiekjes bezocht en genoten we van een lekkere lunch.
Om 17 uur waren we weer in Uithuizen en bedankten we de organisatoren Roelie en Geesje voor de gezellige dag.
Nel Beets.
________________________________________________
Verslag 1e tuinexcursie
Op 25 juni hebben wij met 12 dames een bezoek gebracht aan de tuin van Sible de Blauw en Jan Nauta in Slochteren. De tuin lag verscholen in het uitgestrekte akkerland van Duurswold. Dat bleek ook wel, het was moeilijk te vinden en aangekomen bij het pad wat er na toe leidde moesten wij nog een behoorlijk eind lopen om er te komen. De eigenaar vertelde dat vroeger de boerderijen aan de Hoofdweg stonden en de arbeidershuisje langs een pad wat het land inliep, wat hier dus het geval was. Verder vertelde hij dat hij en zijn partner zo’n 50 jaar geleden hier waren komen wonen. Het was toen nog een oud huisje waar veel aan opgeknapt moest worden.
Er volgde een verhaal hoe zij in de loop der jaren alles hadden opgeknapt en er onder architectuur een stuk bij aangebouwd hadden en met veel moeite land erbij hadden gekocht, nadat de freule van de Fraeylemaborg was overleden. De tuin zelf bestond uit prachtig gesnoeide bomen en struiken en vele soorten bloemen. Zo ontstond er een tuin die prachtig opging in het omliggende landschap. Verder stonden er een paar mooie kunstwerkjes die goed in het geheel pasten. De tuin besloeg 2400 m2. Langs de randen van de tuin waren geen bomen of heggen want dat mocht niet vanwege de schaduw die het op het land van de boer zou werpen. Het voordeel was dat je vanuit de tuin nu prachtig over het land kon kijken. We zagen zelfs een hert. Behalve ons groepje was er nog een groepje dames van een tuinclub. Foutje in de planning. De eigenaar had het er maar druk mee om ons allen van koffie en thee uit een bijzondere theepot te voorzien. Na de wandeling terug naar de auto en ging het weer huiswaarts.
Nelly Volpe.
______________________________________________
Middag voor vrijwilligers
Het is een traditie geworden dat het bestuur de vrijwilligers van onze vereniging uitnodigt voor een bijeenkomst. Dit als dank voor hun werkzaamheden. Deze keer werden we gevraagd om op 4 juli naar Bakkerijmuseum Mendels in Middelstum te komen voor een lunch. Ook kregen we een rondleiding door het museum. Er zijn toch altijd attributen waarvan je niet weet waar ze vroeger voor gebruikt werden! Het was een zeer gezellige bijeenkomst met heerlijke eigengemaakte soep en broodjes. Namens alle vrijwilligers, hartelijk dank voor deze middag!
_______________________________________________
Zomerbijeenkomst bij de Menkemaborg
Voor woensdagmiddag 24 juli had het bestuur naar alle leden een uitnodiging gestuurd om samen een kopje thee of koffie te komen drinken met iets lekkers erbij, op het terras bij de Menkemaborg.
Het leek ons goed om ook dit jaar te reserveren. We waren vorig jaar aangenaam verrast met de opkomst van 37 personen. Maar nu overtrof die opkomst ons met nog 10 personen. 47 leden waren op de zomerbijeenkomst af gekomen. Het was even passen en meten, maar met enkele extra tafels en stoelen kon iedereen een plekje vinden. Het weer was wisselend, af en toe scheen de zon en dan schoof er weer een wolk voor. Soms een beetje fris en dan weer aangenaam warm. Het was dus voor sommige dames vestje aan en dan weer het vestje uit.
Ieder kon zelf de eindtijd van de bijeenkomst bepalen en de dames met een vriendenpas voor de borg konden eventueel met iemand zonder pas naar de tuin, waarvan door verschillende dames gebruik werd gemaakt. Het was een gezellig geroezemoes op het terras en iedereen werd uitstekend voorzien van de drankjes en gebak.
Al met al een geslaagde middag.
Anneke Bontekoe
__________________________________________________
Verslag 2e tuinexcursie
Op een mooie zomermiddag vertrokken wij op 30 juli met 2 auto’s met daarin 8 dames naar “De Baanderij”, in Noord Bergum in Friesland. Op het terras met uitzicht op een vijver met bloeiende waterplanten werden we hartelijk ontvangen door onze gastvrouw Gerda, met een kopje koffie/thee. We kregen uitleg hoe de tuin is ontstaan en die in 2014 pas vorm kreeg. Daarna kregen we een rondleiding door de tuin. Een tuin met hoge eiken en essen op de achtergrond. Veel bloeiende bomen en bloemen, mooi op kleur. Ook was er een groente, fruit- en bessentuin, alles biologisch. De tuin wordt onderhouden door onze gastvrouw Gerda. Enkele dames hebben nog een plantje gekocht. Het was een mooie middag!
Trijn Pieterman en Lina Dijkema.
De bloeiende pindakaasboom.
Verslag van avondbijeenkomst op 24 september 2024.
Bij binnenkomst kregen we een briefje met een kleur door een bestuurslid uitgereikt, die ons bracht naar de goede tafel. De 6 tafels hadden Groninger namen van gerechten zoals Haide Bliksum, Kniepertjes en Spekdikken. We werden dus door elkaar geplaatst in de zaal.Onze voorzitter, Anneke Bontekoe, opende de avond en heette in het bijzonder de heren Rick Koens en Jeroen van Kessel welkom, zij zullen de avond verzorgen.
Anneke noemde nog de ontmoeting tijdens de gezellige middag op het terras van de Menkemaborg, waar 47 dames aanwezig waren!
Omdat de dames Grietje Graver en Hennie Knol de organisatie binnen “De Vrije Vogels” hebben beëindigd, werden ze in de bloemetjes gezet.
De dames Roelie Bijmolt en Hilly Bos blijven in de commissie, maar hopen op versterking met 2 nieuwe leden.
De verslagen van de bijeenkomsten voor het maandbericht zullen dit seizoen worden gemaakt door Hilly Bos, Nellie Volpe en de schrijfster van dit stukje.
De voorzitter kon 2 nieuwe leden welkom heten namelijk de dames: Anita Zijlstra en Maria van Heumen. Ze werden met applaus begroet.
Dan nu aandacht voor de avond. Rick Koens verzorgt met verschillende vrienden pub-quizzen en muziek bingo’s en noemen zich: “Traliedeur”.
Het was aanvankelijk de bedoeling om zowel een pub-quiz als een muziekbingo te doen, maar de 7 rondes van de pub-quiz vulden de hele avond.
De vragen waren heel divers en zoals Rick zei: ”iedereen zal denken, ik wist er wel wàt van maar we hebben er ook nog het een en ander van geleerd. Het was vooral gezellig”..
Het werd een feestje! De 2 rondes, waarbij van muziekstukjes de zanger en de band moesten worden genoemd, waren uit jaren 60 met onder andere Doe Maar en The Beatles en uit latere tijd Ramses Shaffy en Rudi Carell. Veel nummers werden meegezongen!
Ook de ronde over Het Hogeland met vragen als: noem vier dorpen in de gemeente Het Hogeland met de letter Z (Zoutkamp, Zandeweer, Zevenhuizen en Zuurdijk) en uit hoeveel gemeentes is destijds Het Hogeland ontstaan, gaf stof tot overleg!
Verder kwamen in een rondje Groningen, het Gronings volkslied en de hunebedden in Groningen als vraag voorbij. Het Groninger woord “knoalflipper” voor afstandsbediening vond ik prachtig. Ook foto’s genomen in Groninger dorpen gaven stof tot nadenken en door de gevarieerdheid van de vragen wist iedere groep samen veel antwoorden.
Van elke ronde werden tussendoor de punten geteld, zodat de uitslag snel bekend was.De punten lagen dicht bij elkaar en onze groep “Kniepertjes” had de meeste punten. We werden verblijd met een verrassing.
Al met al een geweldige avond om ook een keer op een andere manier gezellig samen te zijn.
Rick bood aan de muziekbingo op een later tijdstip in te halen.
Anneke bedankte de heren van Traliedeur hartelijk met een flesje wijn en een enveloppe. Ze sloot onze eerste bijeenkomst af met een gedichtje van Toon Hermans:
Nacht of avond, middag of morgen
Maak je om de tijd geen zorgen.
Kraaienpoten, grijze haren
Laat je drijven door de jaren.
En heb je lak aan de kalender
Als je maar kan zeggen
Ik ben er.
Tot slot wenst Anneke ons wel thuis en tot ziens op de volgende bijeenkomst op 17 oktober, waarbij quilts kunnen worden getoond.
Nel Beets.
_____________________________________
Verslag van de gezamenlijke avond georganiseerd door het NUT
donderdag 14 november 2024
De leden van NVVH-Vrouwennetwerk en hun partners waren te gast bij het NUT. Na het openingswoord van de voorzitter, kregen wij een introductie van de film Wildernis in Drenthe. Een productie van Henk en Janette Bos uit Assen. Het is een bijzondere natuurfilm over wildernis en wildernisbeleving in Drenthe. Een natuurfilm die ook in de bioscoop te zien zal zijn. Henk en Janette hebben de film opgenomen in het Nationaal Park Drents-Friese Wold en het Hart van Drenthe. Daar is het volgens de makers wel degelijk mogelijk om wildernis te ervaren. Het realiseren van “Wildernis in Drenthe” werd uiteindelijk ook het grote avontuur waarop de natuurfilmers hadden gehoopt. Het was voor beide vaak een traject van afzien. Dieren als de vos, de das en de boommarter ( die een hoofdrol vertolkt in de film ) werden voor lange tijd van heel dichtbij gevolgd in hun ruige omgeving. In bijna elke scene van het soms ondoordringbare landschap is het avontuur te voelen. Ook lukte het Henk en Janette om voor deze film een prachtig item te maken over een van de meest zeldzaamste vogels in ons land: de draaihals.
Het was een zeer geslaagde avond en iedereen heeft genoten van de mooie natuurfilm.
______________________________________
Verslag bezoek tentoonstelling “Ja ik wil”
Op 19 november zijn we met 9 dames naar Leeuwarden getogen om in het Fries Museum de tentoonstelling, “Ja ik wil”, te bezoeken.
Op de tentoonstelling werd aandacht gevraagd voor “250 jaar trouwjurken”.
We zagen een grote variatie aan trouwjurken. Bij de ingang van de expositie stond als blikvanger een dame die een creatie draagt met een “Duitse Muts” die rond 1780 – 1800 werd gedragen ( foto 3) en aan het einde kreeg de prachtige jurk van koningin Maxima extra aandacht.
De expositie was ingedeeld naar jaren. In de periode 1780 tot 1890 werd alleen door de “hogere” stand in het wit getrouwd. Dit werd rond 1900 verlaten en werd wit meer gezien als kleur van onschuld.
Uit de periode 1960-1970 werden de jurken van tegendraadse bruiden afgebeeld. Deze tijd kenmerkte zich door onrust en rellen. Getoond werd uit deze periode, een paarse jurk, een jumpsuit met roze mantel en een wit/rode jurk. ( foto 2 ).
Uit de latere periode viel de babydoll jurk op. Er waren ook enkele groene en rode jurken, maar het merendeel was toch wit of zandkleur.
Er werden veel jurken van bekende couturiers zoals Viktor & Rolf, Iris van Herpen en Mart Visser getoond. Eén zaal is omgedoopt tot atelier, waarin Claes Iversen laat zien hoe hij te werk gaat. Ook was er een mogelijkheid om bruidsjaponnen te passen en op de foto te gaan, dit was erg vermakelijk om naar te kijken!
Na de tentoonstelling hebben we heerlijk geluncht, jammer was het dat het buiten niet droog bleef om Leeuwarden verder te bezoeken. Na een voorspoedige treinreis kwamen we allen voldaan weer thuis.
Nel Beets.
__________________________________________
Verslag van de theemiddag 28 november
Onze voorzitster opende de bijeenkomst en sprak eerst over “Orange the World”. Vele dames hadden gehoor gegeven aan de oproep om iets van oranje te dragen, dit naar aanleiding van de campagne “Veilig overal en altijd”. Helaas is dit niet zo. Er vindt nog steeds geweld tegen vrouwen plaats. Om hier aandacht voor te vragen wordt deze wereldwijde Orange campagne georganiseerd. Dit vind plaats van 25 november tot 10 december. Er is voor de kleur oranje gekozen omdat dit de kleur is van de zonsopgang. Deze acties zijn nodig omdat tot nu toe geen geweld tegen vrouwen, wat een vanzelfsprekendheid zou moeten zijn, een utopie is gebleken.
Toen was het woord aan mevrouw Constance Willems. Zij vertelde over een babykousje wat is gevonden bij opgravingen in de gracht van Alva in Groningen in 1523. Naar aanleiding van dit simpele kousje volgde een verhaal over het breien in de late middeleeuwen. Dit kousje werd recht gebreid van beneden naar boven. Pas in 1560 werd er averecht/recht gebreid. Verder was de kleur donkerrood. Deze donkerrode kleur kwam tot stand door het te verven met cochenille (luizen uit Mexico). Met nailbinding-naalden. (4 stuks) eerst met houten pennen, later met staaldraad.
Verder werd er ook nog een want gevonden en een muts van waarschijnlijk de geleerde Praedinius. Alle geleerden hadden in die tijd zo’n baret met flappen over de oren. Deze baret is niet in Groningen, maar voor onbepaalde tijd uitgeleend aan een museum in Rotterdam.
Mevrouw Willems vertelde dat breien een beroep was met een breigilde. In Groningen heeft geen breigilde bestaan maar wel is bekend dat in Holland weesmeisjes breiden en dat de verdiensten bij hun bruidsschat kwamen. Kinderen leerden breien vanaf 6 jaar en met 13 jaar waren ze dan Meesterbreier. Ook was er een wet dat kinderen tijdens hun leerperiode niet mochten worden geslagen, heel bijzonder.
Het breien van kousen gebeurde van de teen naar boven met Einband-garen. Nu nog in Groningen te koop! In de 17e eeuw werden de ragfijne zijden kousen met naald 1, of 0,7 of 0,1 gebreid. Grappig is de halve voet die er aan zat, dit waarschijnlijk omdat men muiltjes droeg. Zeker weten doet men dit niet. Er waren geen patronen, alles werd mondeling doorgegeven.
De wol kwam per schip vanuit IJsland, via Denemarken en de Hebriden naar hier. In Groningen kwam ook veel wol van Drentse heideschapen. Al met al was breien vroeger in die tijd een beroep. Er waren zelfs nachtbreisters die, met licht van 1 kaars, prachtige kousen breiden. Mevrouw Willems heeft uitgebreid over het breien verteld en heeft een enorme kennis over dit onderwerp, te veel om hier allemaal te vermelden. Het was een leerzame middag.
Tot slot is er nog een foto gemaakt van de dames die in het oranje gekleed waren/ versierselen hadden en die naar de Ommelander gestuurd zal worden om aan te geven dat wij als NVVH-VROUWENNETWERK aandacht hebben besteed aan “Orange the World”.
Verder waren er nog 2 mededelingen van onze voorzitster: de contributie wordt in 2025 verhoogd naar € 47,50 en voor de volgende bijeenkomst op 18 december in de doopsgezinde kerk kunt u zich opgeven bij Mineke Elzinga. Haar gegevens staan ook in dit maandbericht.
Nellie Volpe.
KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2024 |