Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING HOOGEVEEN
Hoogeveen
Verslagen

Kerstbijeenkomst 2023

Dit jaar is onze Kerstbijeenkomst georganiseerd bij Tea Time in Echten. Een mooie locatie in het bos. Binnen was het helemaal in kerstsfeer gebracht.
Met 33 leden hadden we een volle kamer.
Sonja verwelkomde ons en las een mooi gedicht voor, daarna gaf een van de dames van Tea Time ons uitleg over de volgorde van het uitgebreide buffet. Beginnen met hartige en daarna steeds zoetere hapjes. Maar eerst kregen we een drankje “Buck’s Fizz”. Daarna werd aan tafel een stukje verrukkelijke Quiche geserveerd. De potten thee op tafel werden de hele tijd vernieuwd!
Het buffet bestond uit hartige sandwiches, 6 scones met clotted cream en 3 soorten jam, kleine gebakjes, diverse heerlijke taarten, koekjes en bonbons. Een luilekkerland voor de dames. Er werd dan ook flink gesmuld. De mond werd niet alleen gevuld, maar ook gebruikt om gezellig veel te kletsen!
Op tafel had het bestuur bij ieder kopje kleine kerstkaarten neergezet met een inlegvelletje. De vraag was, om daarop ideeën en wensen voor de invulling van de bijeenkomsten van volgend seizoen te schrijven. Er zijn veel briefjes ingevuld, dus het bestuur kan daar vast wel een keus uit maken.

Na nog een kopje koffie konden we allemaal met volle buik en elkaar fijne feestdagen gewenst, weer naar huis. Symona van Dam
 




 

14 november 2023
Lezing Nieuw-Zeeland en Australië


Om 14.00 uur zaten 20 dames klaar om naar de lezing te luisteren en te kijken van Ursula Muller. Helaas werkte beamer en computer niet samen. Dus hebben we eerst koffie/thee in de hal gedronken en gezellig met elkaar gekletst. Uiteindelijk konden we starten met een andere computer. Ursula vertelde eerst over Nieuw-Zeeland waar de Maori bewoners leven. Ook zijn er veel schapen. Tevens zijn er geisers en vulkanen. Er wordt gekookt in de grond, de bronnen zijn zo warm dat na een paar uur het eten gaar is. Als je een boswandeling gaat maken, moet je je registreren. Wanneer je niet op tijd terug bent word je gezocht. Prachtige bloemen en vogels liet zij zien.
Daarna kwam Australië aan de beurt. Je vindt daar 400 soorten reptielen en 700 soorten vogels. Ursula liet ons veel dia`s zien van de verschillende vogels. De Kookaburra is slim en pakt het vlees van je barbecue als hij de kans krijgt. De Bibbulmun Track, is een langeafstandswandelpad in West Australië. Ze liep gemiddeld 40 km. per dag. In Shelters ging zij dan overnachten. Ursula kon veel geluiden nadoen van verschillende vogels.
Tot slot liet ze een foto van de Koala zien, die schijnen 23 uur per dag te slapen. Het 24e uur gaan ze op zoek naar eten. Het is te veel om hier alles op te schrijven.
Zij kan fantastisch vertellen.




 

Kerstkaarten maken Donderdagmiddag 19 oktober

Allereerst konden we weer een nieuw lid
Mevr. Roelie Reinink- Oostijen verwelkomen.
We hopen dat Roelie met veel plezier van onze vereniging kan genieten.

Rita en Celly hadden weer veel werk voorbereid om samen leuke Kerstkaartjes te maken.

Ondanks de opkomst van 10 leden was de sfeer heel erg gezellig, met hele creatieve dames die allen heel verschillende en prachtige kerstkaartjes maakten onder begeleiding van Rita en Celly.

Ter afsluiting kregen Rita en Celly een doos bonbons aangeboden voor de vele voorbereidende werkzaamheden.

Sonja vroeg als er nog dames waren die ook een creatieve middag of iets dergelijke willen verzorgen omdat dit wel in de smaak valt.

Dus dames graag aanmelden bij het bestuur!!

Namens het bestuur,
Janny Bakker




 

Donderdag 23 maart bloemschikken in De Goede Herderkerk


Onder leiding van Celly Senff en Rita Botter hebben wij 23 maart prachtige Paasarrangementen gemaakt. Eerst werden wij welkom geheten door onze voorzitster Sonja Berkhout. Voor de eerste keer in De Goede Herderkerk. Een prima locatie en gemakkelijk te parkeren. De dames Celly en Rita hadden alles al klaargezet. Vazen, mandjes, veel groen en ook veel decoratiemateriaal in verband met Pasen. Celly gaf een korte uitleg en daarna gingen wij aan de slag. Iedereen ging met een prachtig bloemstuk naar huis. Het was een leerzame en gezellige middag.

Alien. 




14-2-2023

IJsland in Zomer- en Herfstkleuren

Stinet is poppendokter in Norg, maar heeft als hobby foto's
maken in veel verschillende landen, waar ze dan met dia's
wel 14 verschillende, interessante lezingen over geeft.
Zo mochten wij genieten van een boeiende lezing met
beelden over IJsland.
IJsland heeft één grote hoofdweg rondom het eiland,
die ongeveer 1500 kilometer lang is. Aan een zijweg
daarvan liggen de boerderijen en er zijn miljoenen schapen,
die je overal tegen komt.

Het eiland heeft veel bezienswaardigheden zoals: vulkanen,
gletsjers, watervallen, fjorden, bronnen, geisers en prachtige
gekleurde mossen op de meest verrassende rotsen! Wat een
schoonheid.
Reykjavik is de hoofdstad met een imposante kathedraal, die
ontworpen is naar het beeld van de rotsen.
Het vulkanisch gebied geeft vruchtbare gronden met plek voor
veel lupinen en andere prachtige planten en bloemen.
De Blue Lagoon is een bronnen bad dat ontstaan is door de vulkanische
uitbarstingen lang geleden. Het is heel heilzaam om daar te verblijven
vanwege de mineralen die de rotsen aan de onderkant geheel wit
kleuren.

Als je daar bent, hoop je natuurlijk ook het Noorderlicht te kunnen
bewonderen, maar daar is geen garantie voor....
Wel zijn daar veel IJslandse pony's en paarden. Ook zie je in de zomer
de bijzondere kleurrijke vogel, de papegaaiduiker, (de Puffin) in grote
getale op de kliffen verblijven.
Tussen de drijvende ijsbergen waan je je in een maanlandschap.
Ook een boottocht om walvissen te spotten behoort tot de mogelijkheden
als je daar bent.
Al met al, een lezing over dit mooie eiland boeide ons tot het
laatst. Wat erg leuk was, dat Stinet ons nog enkele aangeklede
poppen liet zien met die typisch Noorse dessins in truien en
andere kleding.
We hebben genoten van dit boeiend eiland en zo heeft Stinet ons
meegenomen naar een andere wereld! Hier kijken we met groot
plezier op terug.

Trijnie




 

Nieuwjaarsreceptie op 11 januari 2023

Met goede zin gingen wij op weg naar De Spaarbankhoeve om met ons allen het nieuwe jaar te vieren. Een vrolijk gezelschap kwam ons tegemoet en ieder wenste elkaar natuurlijk een goed en gezond jaar toe. Het was heel fijn, dat we daarbij ook een aantal nieuwe leden konden verwelkomen. Dat geeft onze vereniging weer hoop voor de toekomst.

Nadat onze voorzitster ons allemaal een goed jaar had toegewenst, hieven wij daarop het glas.

Vervolgens konden wij beginnen aan een heerlijk en uitgebreid buffet, verzorgd door de keuken van De Spaarbankhoeve, bestaande uit soep, kroketten, salade en brood. Het was heerlijk!  Met een voldaan gevoel en een goed gevulde maag ging iedereen weer huiswaarts.

Hopelijk heeft het voor ons liggende jaar nog veel van zulke gezellige middagen voor ons in petto. Elly Duym.




Kerstmiddag “Zweedse Kerstgebruiken”

Onze voorzitter Sonja Berkhout opende deze goed bezochte middag en heette iedereen welkom waaronder drie nieuwe leden en Jessica Wassenaar die ons deze middag mee zal nemen naar het prachtige Zweden in kerstsfeer.

De voorbereiding voor Kerst begint al in november en eindigt 13 januari.

Een gevarieerd programma met prachtige beelden van het met sneeuw bedekte Zweden, het IJshotel, de Wintersport en de bevroren Watervallen onderbroken door een kerstliedje dat we mee konden zingen of een kort gedichtje. Daarna een Kerstverhaal dat op het spannendste moment werd onderbroken door een kopje koffie/thee met heerlijk Kerstbanket en Chocoladekransjes en toch tot een goed einde kwam!

24 December Kerstavond (Jukefton) is de belangrijkste dag voor de Zweden dan wordt er gezamenlijk gegeten waaronder Kerstham, Zalm, Zweedse gehaktballetjes, Ovenschotel van geraspte aardappel met ansjovis, Sil (ingelegde haring) en als nagerecht Rijstepap met opgeklopte slagroom (Ris a la Multa).

Er zijn overal Kerstmarkten en er wordt gezongen en gedanst rondom kerstbomen. Stockholm is dan een prachtige verlichte stad helemaal in kerstsfeer waar de mensen hun inkopen doen.

Eerste Kerstdag is voor het gezin en familie en tweede Kerstdag zijn alle winkels open en begint de opruiming. Een prachtig land waar je ook met een beetje geluk het Noorderlicht kunt zien en Midzomernachtfeesten zijn.

Wij eindigden deze sfeervolle middag met het zingen van een Kerstlied en keerden volgens mij allemaal met een Kerstgevoel naar huis! 




De Chocolade workshop

We werden welkom geheten met koffie, thee en uiteraard bonbons. De bonbons die we later zelf ook gingen maken. Daarna moesten we een jas, schort en mutsje aantrekken en onze handen wassen. Pas daarna mochten we ons werkterrein betreden. Daar konden we nog handschoenen aan trekken.

Op een werktafel lag voor ieder van ons een groot vel papier en een kwast. Verder stonden er bekers met diverse kleurstoffen en een mal. Na een uitleg van Jan-Jaap Plaisier konden we beginnen de mal te verven in de kleuren die we leuk vonden voor de bonbons. Het gemak waarmee hij spetters in de mal aanbracht, was voor de meesten van ons niet weggelegd! Nadat we de kleuren hadden aangebracht ging alles in een koelkast. Even wachten en dan mocht je naar Jan-Jaap om je mal te laten vullen met chocolade. Opnieuw de mal in de koelkast.  Uiteraard met een briefje met je naam erop. Je wilt natuurlijk wel je eigen creatie mee naar huis nemen.

Voor ons was er weer koffie of thee met alweer een lekkere bonbon. Terug achter de schoongemaakte werktafel kregen we een instructie om de bonbons te vullen. Eerst met karamel (tot de helft ongeveer) en daarna tot bijna de rand met een krokante vulling. Dit vullen ging met grote spuitzakken. Een zwaar werkje, waardoor sommigen zich lieten helpen door Jan-Jaap. Daarna een bodem van chocolade en de mal weer in de koelkast. Nog even wachten en toen mochten we de mal op de kop op de werktafel slaan waardoor de bonbons tevoorschijn kwamen.

We kregen een mooie doos om onze zelfgemaakte bonbons in te stoppen. Deze doos had ruimte voor 35 exemplaren en omdat de mal die wij gebruikt hadden maar 32 bonbons kon bevatten waren er al 3 bonbons in gestopt. Alle 14 leden en een introducé gingen trots op zichzelf naar huis. Hopelijk eten ze niet alles in een paar dagen op, want dan krijgt deze leuke middag een beroerd vervolg.

Symona van Dam




Voetreis door de Himalaya.

Op 25 oktober zijn we met z’n allen (13 dames) op reis geweest in de Himalaya. We volgden onze reisleidster Ursula Muller op een interessante en boeiende reis door een voor ons onbekend Nepal. Vanuit Kathmandu met busjes tot een auto niet verder kan en dan te voet verder richting de Mount Everest. Met hulp van de Nepalese dragers die alle bagage van ruim 60 kg op hun rug en band op hun hoofd, naar boven brengen.

Zelf ben je niet in staat om meer dan een kleine rugzak te dragen. Via de handelsroute door kleine en primitieve dorpjes steeds verder omhoog. Maar ook weer naar beneden, want je mag per nacht niet meer dan 200 m stijgen. Anders krijg je last van de hoogte. Een reis van tenminste 14 dagen. Ursula gaat met haar reizen niet hoger dan 4000 m. Dat is tot het basiskamp van de excursies naar de Mount Everest (8849 m).

Van haar reizen had Ursula voorwerpen uit Nepal meegenomen. Geweven sjaaltjes, gebedsmolentje, papier wat daar gemaakt wordt van het sap van planten en in grote raamwerken wordt gedroogd. Een klankschaal die door de monniken wordt gebruikt om te bedelen. Maar natuurlijk ook veel prachtige dia’s van een schitterend landschap met hoge bergen, armoedige huisjes, veelkleurige gebedsvlaggetjes.

Door haar enthousiaste verhaal hebben we Nepal een beetje leren kennen. Wij hebben genoten van deze reis door een onbekend en een beetje mysterieus land.

 




Uitstapje 18 mei naar Beeldentuin Harwi

 
Met vier auto's vertrokken we om 13 uur vanaf het Bavinckhuis richting Eeserveen.
Het weer was prachtig! Een Beeldentuin, galerie, winkel en lunchroom in een oase van
rust en 20.000 vierkante meter groot.
Er was voor ons een aparte partytent gereserveerd en na een kopje koffie/thee met
heerlijk appelgebak met slagroom kon iedereen zijn gang gaan om de prachtig 
aangelegde tuinen met verschillende beelden van keramiek, brons, RVS, marmer,
glas en natuursteen te bewonderen! Het was heerlijk om door de tuinen te wandelen en
alles te bekijken. Overal stonden zitjes waar je even kon genieten van de verschillende
beelden en de natuur. In de winkel waren prachtige vazen, schalen, beelden en
piramides uit eigen atelier en sieraden van halfedelsteen, glas en echte viooltjes te
koop. De keramiek wordt in eigen pottenbakkerij gemaakt.
 
Tegen vier uur zijn we allemaal op het gezellige terras neergestreken om even bij te kletsen en kregen we een drankje aangeboden door het bestuur evenals de koffie/thee met gebak.
Ik denk dat ik namens alle dames spreek dat het een hele geslaagde middag was en zeker
voor herhaling vatbaar!
 
Bestuur hartelijk dank voor deze gezellige middag!
JG.



 

Kerst, oudjaarsavond, nieuwjaar…………

Allemaal feestdagen waarvan je hoopt dat je die dagen met familie en vrienden kunt doorbrengen. Maar opnieuw schopt het Coronavirus alles in de war. Een lockdown! Thuisblijven is het advies. Ook onze vereniging moet op slot. Het geplande Jubileumfeest op 16 december moesten we annuleren en ook de Nieuwjaarsbijeenkomst kan niet doorgaan. Maar laten wij met z’n allen proberen optimistisch te blijven. Want niet alles zit op slot:

- de zons-op- en ondergang niet
- vriendschap en vriendelijkheid niet
- creativiteit en hobby’s niet
- dromen en verbeelding niet - lezen en muziek niet
- hoop niet
- koester wat je hebt en tel niet alle dagen maar zorg dat alle dagen tellen

Door een attentie te bezorgen hebben we als bestuur gemeend u een kleine lichtstraal voor de feestdagen te sturen. 5 Wij hopen dat er in de loop van 2022 weer bijeenkomsten georganiseerd kunnen worden.

Het 90-jarige bestaan van onze NVVH-Vrouwennetwerk moet nog worden gevierd!!! Dus, blijf gezond en hopelijk zien we elkaar in februari weer. Fijne feestdagen.

Namens het bestuur, Symona van Dam




 

21 oktober: Gerda Marsman fietsend door Chili.


Gerda heeft 3½ maand door Chili gefietst, in totaal heeft ze 3819 km afgelegd. Zij heeft de Carretera Austral route gefietst. Dat is grotendeels door de Andes, waar soms alleen grintwegen waren. De route behoort tot de 10 gevaarlijkste wegen. Soms kwam ze andere fietsers tegen en fietsten dan met elkaar de route. Haar fiets, een herenfiets met wat bredere banden, heeft in totaal 4 tassen. De voorste 2 gebruikt ze voor kleding, de achterste die groter zijn, voor o.a. haar slaapzak, reserveband en etenswaren. Op de bagagedrager ligt haar tent. Zij overnacht grotendeels in haar tent, bij een rivier of een meer, tevens haar badkamer. Water kookt ze voor ze het gebruik. Om te koken gebruikte ze een kampvuur en anders haar gastankje. In Chili wordt veel houtsnijwerk gemaakt, dat liet ze ook zien op de vele foto’s. Verder zagen we prachtige foto’s van de omgeving en allerlei dieren. Maar vooral haar manier van vertellen boeide de aanwezigen enorm.
Al met al een zeer interessante avond.
 




 Lezing van de heer Cor Koopmans van de Historische Kring op 12 februari 2020

over scheepsnostalgie

De waterhistorie van Hoogeveen ontstond 380 jaar geleden. Men begon toen in de Hoofdstraat met het graven van een kanaal met alleen mankracht en scheppen. Het was zwaar werk dat door de mannen blootsvoets werd gedaan, omdat zij hun schoenen wilden sparen. Dit had tot gevolg dat het sterftecijfer hoog was: door met kou en blote voeten in het water te staan kregen velen een longontsteking. Het graven ging verder richting het Oosten. Het duurde honderd jaar voor men in Noordscheschut aankwam.
Omdat Hoogeveense inwoners, maar ook die van de omliggende dorpen hun boterham verdienden met de winning van turf, waren er ook veel turfschepen, "pramen" genoemd, nodig. Zo ontstonden hier veel scheepswerven. Drenthe telde in die tijd achttien scheepswerven, waarvan vijftien in Hoogeveen.
De gestoken turf werd toen in pramen naar Meppel en vandaar door potschippers naar Zwartsluis vervoerd. Het stapelen van turf op de pramen was vrouwenwerk. Bij de laatste sluis voor de Hoogeveensche Vaart staat nu nog steeds het Sluiswachtershuis, met daarop het cijfer 5. Zo konden de turfschippers zien dat ze vanaf Meppel varend waren aanbeland bij de vijfde sluis. In het Sluiswachtershuis was een kleine gelagkamer, waar de schippers een versnapering konden gebruiken. Er was eveneens een kleine kruidenierswinkel voor de eerste levensbehoeften in gevestigd.
Rond 1960 was het afgelopen met de turfhandel en daarmee ook met de turfvaart.
Steenkool en aardgas deden hun intrede.
De laatste Drentse turfschipper was Lieuwe de Harder uit Meppel; hij vervoerde zijn laatste vracht in 1965.




 

 

KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2024