Tips voor veilig e-mailen
Nog veel te vaak ontvangen ook leden van de NVVH onbetrouwbare e-mailberichten. Een mooi opgesteld bericht met een goede tekst en zelfs een herkenbaar logo zegt tegenwoordig niets over de betrouwbaarheid van het bericht.
Hieronder een aantal tips om de risico's te verkleinen:
Hieronder een aantal tips om de risico's te verkleinen:
1. Deel zo min mogelijk persoonsgegevens online
Hoe minder je over jezelf deelt, hoe kleiner het doelwit voor een phishing-aanval.
Cybercriminelen gebruiken informatie die je online plaatst om te leren hoe ze jouw vertrouwen
kunnen winnen.
2. Ga voorzichtig om met inloggegevens
Geen enkele legitieme organisatie vraagt om een gebruikersnaam en wachtwoord, bankrekeningnummers, pincodes of andere persoonlijke informatie per e-mail.
3. Altijd oppassen voor bijlagen
E-mailbijlagen kunnen gevaarlijk zijn en kwaadwillende software verbergen.
Verwijdert bij twijfel de bijlage. Of bel de afzender op een telefoonnummer ter controle.
4. Afzender controleren
Phishing-berichten kunnen er officieel uitzien. Cybercriminelen stelen de identiteit van organisaties. Zij bootsten berichten na met e-mailadressen, logo’s en adressen die dicht bij de links liggen die ze proberen na te bootsen.
Controleer daarom altijd het e-mailadres van de afzender. Elke correspondentie van een organisatie moet afkomstig zijn van een e-mailadres uit het domein van die organisatie.
5. Vertrouw op intuitie
Als een bericht er verdacht uitziet of verdacht aanvoelt klik niet op het bericht maar verwijder het bericht. Zoek eventueel online naar de organisatie en neem contact op.
6. Rustig blijven
Als een bericht aangeeft dat er onmiddellijk actie moet worden ondernomen of dat de toegang tot een belangrijke dienst zoals internetbankieren dreigt te worden geblokkeerd, moet deze gewenste handeling niet worden uitgevoerd.
Phishing-pogingen dreigen vaak met het verlies van een service, tenzij je iets doet.
Cybercriminelen willen dat je reageert zonder na te denken; een dringende oproep maakt
de kans hierop groter.
7. Klik nooit op hyperlinks in verdachte e-mailberichten
Alseen e-mail onbetrouwbaar is, vertrouw dan ook de links in de mail niet. Pas op voor links die worden verborgen door URL-verkorters of tekst zoals ‘Klik hier’. Ze kunnen een link plaatsen naar een "nep website" of er kan een formulier zijn ontworpen om een gebruikersnaam en wachtwoord te stelen.
8. E-mailberichten van de NVVH
Een verdacht e-mailbericht uit naam van de NVVH ontvangen en er zijn twijfels over de echtheid? Neem dan contact op met: support@nvvh.nl