Drukte in natuur, tekort aan toiletten
Uit onderzoek van de Toiletalliantie blijkt dat er veel te weinig openbare en opengestelde toiletten zijn in Nederlandse natuur- en recreatiegebieden. Veel mensen kunnen daardoor niet onbezorgd genieten van de natuur. Na de eerdere toiletnorm voor stads- en dorpscentra en drukke voetgangersgebieden (om de 500 meter een toilet), lanceert de Toiletalliantie nu een toiletnorm voor natuur- en recreatiegebieden: om de 25 km een toilet langs fietspaden en om de 5 km langs wandelpaden.
Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting: “De afgelopen tijd hebben we massaal de natuur herontdekt. Veel nieuwe natuurgenieters zijn er toen achter gekomen wat we eigenlijk allang wisten: dat er bijna geen toiletten in het groen zijn. Dit belemmert mensen erop uit te trekken.”
Volgens het onderzoek, gepubliceerd via een whitepaper, zijn toiletten in natuurgebieden in het buitenland veel normaler. In Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland, maar ook de Alpenlanden zijn recreanten al jaren gewend aan toiletten zonder waterspoeling. Ook in Nederland zijn veel verschillende creatieve mogelijkheden, maar deze worden nauwelijks gebruikt; vooralsnog blijft het vooral bij het openstellen van toiletten in bezoekerscentra. Met alle problemen door vervuiling met papieren zakdoekjes en vertrapte planten naast de paden van dien. “Met deze toiletnorm in de hand kunnen provincies, terreinbeheerders en recreatieschappen aan de slag. Zodat fietsers en wandelaars de zekerheid krijgen, dat ze elke één tot anderhalf uur een toilet tegenkomen”, aldus Tool.
Al vaker besteedt de NVVH aandacht aan de Toilet Alliantie, lees hier een vorig bericht op onze website en het bericht over Wereld Toilet dag.
Klik hier om het Whitpaper van de Toilet Alliantie te downloaden
|