Ga naar homepage Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk
  • AFDELING ZOUTELANDE
Zoutelande
Bezoek van onze Burgemeester van Veere 23 april

Het verslag van het bezoek van de burgemeester van Veere. Het is een heel verhaal geworden, maar alles, wat ze gezegd heeft, is niet in een paar regels samen tevatten. Voor degenen, die niet aanwezig waren, toch een aardig overzicht van wat er besproken is.

Bijeenkomst donderdag 23 april 2024.

Deze middag is er weer een grote opkomst om te luisteren naar wat onze burgemeester Frederiek Schouwenaar te vertellen heeft over haar ambt. We beginnen de middag om 15.00 uur. We hebben nog even tijd voor de burgemeester komt en ondertussen bespreken we enkele zaken o.a. de fietstocht en het jaarlijkse reisje.

Inmiddels is Frederiek Schouwenaar gearriveerd en wordt welkom geheten door Jopie Dingemanse. Ze doet een rondje door de zaal en geeft iedereen een hand.
Ze vertelt, dat ze het bijzonder vindt om zo met zoveel vrouwen samen te zijn en zegt, dat we vragen kunnen stellen en meepraten. Ze draagt de emancipatie een warm hart toe en voor haar is dat: zijn wie je bent en vorm geven aan je eigen talenten. Ze vraagt zich af hoe we elkaar kunnen versterken. Eigenlijk zouden wij onze naam van Vrouwennetwerk meer moeten gebruiken als ‘geëmancipeerd’ netwerk!

Er zijn allerlei onderwerpen, zoals mishandeling, gezondheidszorg, arbeidsverhoudingen die aan de orde komen, maar Frederiek zou daar in haar werk nog meer aandacht aan willen schenken. Ze liep daar tegenaan bij het aankondigen van haar zwangerschap. Er waren direct al enige beperkingen. O.a. het ‘gaaischieten’; bij de kermis in Westkapelle. Zij mocht daar niet het eerste schot lossen i.v.m.  haar zwangerschap. Maar de reden had niet met emancipatie te maken, maar was meer ter bescherming van de ongeboren baby. Het geluid van de knal zou het gehoor kunnen beschadigen.

Haar oma is haar grote voorbeeld, dat was een sterke vrouw. Zij is de 2e vrouwelijke minister geweest van Nederland. Haar oma geeft haar kracht om te zijn wie ze is.

Vanuit in de zaal is de vraag of de gemeente Veere een vrouwvriendelijk beleid heeft?
Er is geen apart beleid voor vrouwen, wel oog voor het emancipatievraagstuk. Er is toch wel een soort discriminatie van vrouwen i.v.m. zwangerschap en hoe aan het arbeidscircuit deel te nemen en de organisatie er om heen, terwijl er kinderen zijn. Wordt dit ook aan de man/vader gevraagd?

Het vraagt openheid en eerlijkheid om op tafel te leggen en te benoemen, dat vrouwen nog niet overal gelijk behandeld worden.
Ze heeft veel geleerd van haar “vervangster”, hoe zij daar mee om gaat, dat is een vrouw met een krachtige uitstraling. De zwangerschap heeft haar meer lef gebracht en nu kan Frederiek denken:  “Ik ben de leider van Veere. Ik ben sterk! Ik kan het!”
Vrouwen kunnen elkaar sterker maken. In de raad merkt ze dat mannen een andere benadering hebben voor de oplossing van vraagstukken dan vrouwen. De sterke kant van vrouwen is, dat zij vaker zeggen, als het zo niet kan, kan het misschien wel op een andere manier. En krijgen dan wel iets voor elkaar.
Hoe kunnen we elkaar helpen? Als wij iets van belang vinden, kunnen we dat aan haar doorgeven. Zij wil graag meedenken en meehelpen.

Ze beheert o.a. de portefeuille “Orde en veiligheid” . Het lijkt hier veilig, maar er speelt toch wel ondermijning. Er zijn dingen, die niet door de beugel kunnen. Hetzelfde wat in de grote stad voorkomt, komt hier ook voor. Alleen merken we er minder van. B.v. ondermijning bij bedrijven: bedrijven, die financiële hulp nodig hebben, kunnen door steun van andere bedrijven met slechte bedoelingen, in problemen komen. Verborgen criminaliteit.
Asielzoekers, in de gemeenten, niet wegsturen, maar contact zoeken en ze uitnodigen iets van hun gewoontes en kookkunst te laten zien.
Ze heeft ook 24/7 piket, d.w.z. altijd bereikbaar bij calamiteiten. Haar achtergrond bij de politie maakt, dat zij hier goed mee om kan gaan. Zij geeft aan, voor deze functie gekozen te hebben en dit hoort er bij.

N.a.v. de vraag hoe om te gaan met het woningbeleid b.v. asielzoekers huisvesten, betaalbare woningen voor jongeren en wel of niet uitbreiding vakantieparken, antwoordt ze, dat de raad sterker moet worden en staan voor hun mening en besluiten goed overwegen. Goede informatie over onderwerpen, achtergronden en ruggespraak zijn daarbij nodig. Bij een goede democratie bepaalt de meerderheid, maar eerst zijn dan goede gesprekken met elkaar nodig. Sommige besluiten kosten tijd. Dit heeft o.a. met wet- en regelgeving te maken. Dan vallen besluiten nog onder de oude regelingen en kunnen dan doorgaan.
Een raadsstuk moet goed leesbaar zijn en te begrijpen. Bij volgende verkiezingen zou ze heel graag meer vrouwen op een lijst willen, die dan in de raad gekozen kunnen worden. Het is hard nodig om een ander geluid te laten horen. Dus vrouwen…..!!!

Het was weer een hele interessante echte “vrouwen”-middag en Frederiek wordt heel hartelijk bedankt voor haar komst en inkijk in haar ambt. Fijn om op zo’n manier kennis te maken met onze burgemeester Frederiek Schouwenaar.

Franny Pattenier.





KONINKLIJK NVVH-VROUWENNETWERK
Postbus 11 | 3410 CA Lopik | tel. 06-51982065 | Kantoor: centraalbureau@nvvh.nl | Internetsupport: support@nvvh.nl | © NVVH 2024